forundersokning org700

Vad är en förundersökning?

Förundersökning är den utredning som polis och åklagare bedriver, då det finns anledning att anta att ett brott förövats, för att hitta en misstänkt och säkra bevisning. Då bevisningen antas vara tillräckligt stark ska ett förundersökningsprotokoll sammanställas som ska vara grunden för en stämningsansökan som en åklagare inger för åtal vid domstol. Under förundersökning kan vissa tvångsmedel användas såsom - husrannsakan, kroppsbesiktning, kroppsvisitation m.fl.

”Förundersökning skall inledas så snart det på grund av angivelse eller av annat skäl finns anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats. Förundersökning behöver dock inte inledas, om det är uppenbart att brottet inte går att utreda."

Den som leder en förundersökning kallas ”Förundersökningsledare” och kan vara en åklagare eller en förordnad anställd inom Polismyndigheten (Numer finns även möjlighet för civilanställda vid Polismyndigheten att vara förundersökningsledare om de har rätt utbildning och utredningsvana). Förundersökningsledaren har ansvaret för förundersökningen och ska lämna direktiv om hur förundersökningen ska drivas. Det är en polis eller förordnad polisanställd som utses som handläggare. Handläggaren/utredaren ska verka för att utredningen sker snabbt och rättssäkert. En förundersökning ska genomföras objektivt, hänsynsfullt, skyndsamt.

En utredning om brott som sker där den misstänkte är under 15 år kallas inte för förundersökning utan en utredning enligt Lag om unga lagöverträdare (LUL 31§). Den som leder en sådan utredning kallas för ”Undersökningsledare” och kan vara åklagare eller förordnad anställd vid Polismyndigheten (LÄS MER)

Varför måste en FÖRUNDERSÖKNING vara ROBUST (stark/bastant?) (LÄS MER)